Dit is hoe je leert voor een tentamen. Het is niet moeilijk, het vereist alleen wat oefening EN scheelt je uiteindelijk onwijs veel tijd. You can thank me later! [EN TRANSLATION BELOW]

Hi allemaal! Tentamens, je vindt ze leuk/te doen of totaal niet. Hoe dan ook: je zult wel moeten. Maar hoe leer je nou zo’n tentamen? Die van mij komen er ook weer aan en vaak krijg ik de vraag hoe ik mijn tentamens leer, omdat het bij mij vaak best makkelijk gaat.

dit is hoe je leert voor een tentamen

 

Allereerst:

probeer zoveel lessen bij te wonen en actief mee te doen met de les. Stel vragen als je iets niet snapt, maar vraag richting de tentamens ook om voorbeeldvragen. Dit lijkt misschien heel “normaal”, maar je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen er op hun mobiel zitten tijdens de les. Natuurlijk is af en toe een appje beantwoorden oké [in de pauze], maar waarom tijdens de les? Wat doe je er dan überhaupt? Wanneer je voor een studie hebt gekozen betaal je daar zelf voor, je hebt geen lesplicht, dus waarom al die moeite doen voor… niks

 

Leer de PowerPoints.

Mijn docenten maken allemaal gebruik van PowerPoints. In PowerPoints staan meestal geen hele lappen tekst, maar vaak de belangrijkste punten. De docent vond ze belangrijk genoeg voor in de PowerPoint: maak daar gebruik van!

 

Tijdens het leren neem ik deze dus altijd weer door en maak ik daarvan een samenvatting.

 

Kopjes en rijtjes

Wanneer je de boeken daadwerkelijk hebt: kijk naar kopjes en rijtjes. Die zijn vaak het belangrijkst. Je kunt de tekst eventueel doorlezen of scannen, maar als je een enorm dik boek hebt (of meerdere) is dit gewoon niet te doen.

 

Maak ezelsbruggetjes.

Ik doe dit ALTIJD en het helpt zo goed… Wanneer je bijvoorbeeld het volgende rijtje hebt (deze moest ik leren voor mijn tentamen Cross Cultural Communication):

-Waarden
-Rituelen
-Helden
-Symbolen
-Praktijken

Ui-diagram van Hofstede <
Neem dan van dat rijtje de eerste letters. Dan krijg je in dit geval: WRHSP

Niet heel makkelijk te onthouden. Maar wel wanneer je er klinkers tussen zet. In dit geval maakte ik er WoRoHoSoP van. Een apart woord, maar wel eentje die makkelijker te onthouden is. Hofdstede lijkt een beetje op HoSoP, en WoRo doet me denken aan Zorro > een soort van held (H=held).

Mijn klasgenoten vragen vaak of ze mijn ezelsbruggetjes mogen gebruiken, maar het werkt het best als je ze zelf maakt. Zo kun je ze namelijk koppelen aan dingen die voor jou makkelijk te onthouden zijn.

 

Pauze!

Neem af en toe ook even pauze. Het beste is eigenlijk om na 15 minuten leren pauze te nemen, maar dit werkt voor mij niet. Ik ben vaak net lekker bezig en als ik dan pauze moet nemen, ben ik er weer uit. Zelf zit ik meestal… 3/4 uur aan één stuk door te “studeren”, maar tussendoor ga ik soms even naar het toilet, pak ik water of een snack, of ik kijk even snel op social media. Op zich zijn dat dus ook pauzes, maar ik klok het niet. Wanneer ik moe ben, stop ik. Leren maakt me slaperig op de één of andere manier #oeps, dus een zogenaamde power nap of siësta werkt dan geweldig. Daarna kan je er weer tegenaan.

 

JE KAN HET!

Als laatste is het een kwestie van geloven in jezelf. Je kunt het, je hebt goed geleerd en je weet wat je weet [en wat je niet weet, weet je niet. So be it.] Mocht je dat fijn vinden, zijn hier nog twee artikelen die je wellicht interessant vindt:
Believe in you!
Hoe je een presentatie rockt

Dit is hoe je leert voor een tentamen , althans.. Hoe ik leer en wat voor mij heel fijn werkt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat leren voortaan ook voor jou wat makkelijker en leuker wordt. Liefs!