Hi loves! Een tijdje geleden had ik de opdracht gekregen een “kritisch” artikel te schrijven over Social Media [voor mijn studie Communicatie]. Omdat ik benieuwd ben naar jullie mening, wilde ik hem ook hier delen.
[For ENGLISH see translator <3]

Social Media. Een leven zonder, mogelijk onmogelijk. 

Tegenwoordig ben je een uitzondering wanneer je er niet aan doet. Social Media is de rode draad die door ons leven loopt.

 

Het wordt overal voor gebruikt. Het is dan ook een fantastisch medium: het werkt snel, je krijgt er informatie door, je kunt er informatie mee verspreiden. Je nichtje uit Amerika is te bereiken met één druk op de Skype knop. Je kunt contacten leggen met mensen uit China door Instagram, op Facebook kan je oma je dagelijks leven bekijken en je vragen wie die leuke jongeman is die zojuist je foto heeft geliked. Het liefst stuurt ze je een privé-bericht, die niet zo privé bleek te zijn, omdat ze deze per ongeluk gewoon op je normale tijdlijn heeft gepost. Het hoort er allemaal bij.

 

“Er zijn social mediamanagers, Instagramprofessionals, Twitter-deskundigen, Facebook-analisten.”

Als bedrijf hoor je er niet meer bij als je er niet “aan doet”. Mensen kunnen leven van die mooie foto’s die ze op Instagram plaatsen… Social Media is krachtig, groot, geweldig… en invloedrijk.

 

Want dat is dan juist weer het gevaar. Meisjes van 11 zien andere meisjes met dikke lagen make-up op, zoenende stelletjes, meiden met het “perfecte” lichaam. Er worden schoonheidsidealen geschetst en we worden er constant mee geconfronteerd. Toen ik elf was, was ik nog niet bezig met social media. MSN’en was het toppunt en via een sms’je liet je je vriendinnetjes weten dat je onderweg was naar het schoolplein. Om te knikkeren.

 

Ik was niet bezig met mooie foto’s plaatsen en likes verzamelen. Was niet bezig met mijn gewicht. Ik was niet bezig met social media. Het speelde toen nog geen rol.”

Een leven zonder social media, mogelijk onmogelijk. Is een leven zonder social media überhaupt nog mogelijk? Stel dat er geen social media meer zou zijn.. Zouden we elkaar dan weer brieven sturen? Foto’s van onze vakantie [budget holidays] uitprinten, in een fotoboek plakken en aan elkaar laten zien op school? Zouden we erop achteruitgaan, er een ingekakt sociaal leven aan overhouden?

 

social media

Of zouden we er juist op vooruit gaan? Weer volop folders in onze handen gedrukt krijgen. Bij mensen langsgaan om hun verhalen te horen. Ernaar uitkijken om elkaar weer te zien?

Een leven zonder social media is mogelijk. Alles is mogelijk. Maar is het gewenst? Dat is de vraag en het antwoord is aan jou.