Als jullie mij volgen op Social Media, dan weten jullie dat ik het belangrijk vindt op mijn gezondheid te letten. Vooral omdat het goed is voor je lichaam en je geest. Momenteel sport ik wanneer mijn drukke schema het toelaat zo’n 2 á 3 keer per week bij de sportschool PLTS. Daarbij loop en fiets ik zoveel mogelijk en neem vaak de trap. Voeding is natuurlijk ook een belangrijk aspect als het gaat om je gezondheid, maar daarover in een andere blog 😉

Het ontstaan en ontwikkeling van de sport ‘Pilates’ door Joseph Pilatus

Als kind had hij een zwak gestel en leed aan astma en reumatische koorts. Zijn geest daarentegen was sterk en hielp hem telkens bij zijn genezing.
Deze ervaring gecombineerd met de achtergrond verkregen via zijn ouders was de eerste stap op weg naar zijn Methode.

In zijn tienerjaren begon hij allerlei oefenmethodes te onderzoeken en uit te proberen. Zo bestudeerde hij o.a. boksen, Yoga, Romeinse en Griekse bewegingsmethodes.
Daarnaast verdiepte hij zich in anatomie en was hij geïnspireerd door de beweging en gedrag van dieren in de natuur.

Dit alles was de basis voor de revolutionaire methode die hij later in zijn leven zou creëren.

Door kennis had hij zijn eigen zwakke lichaam weten te transformeren naar een gezond en fit lichaam. Dit inspireerde hem om anderen te helpen hetzelfde te bereiken.
Hij was er namelijk van overtuigd dat de geest een grote invloed had op de ontwikkeling van de lichaamshouding en ziektepatronen.

In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij samen met andere Duitsers geïnterneerd in een kamp in Lancaster en later overgebracht naar The Isle of Man. De oorlog veranderde niets aan zijn enthousiasme. Hij doceerde zijn medegevangenen worstelen en zelfverdediging en was vastberaden dat zijn leerlingen het kamp sterker zouden verlaten dan dat ze erin kwamen. Voor het herstel van bedlegerige begon hij zijn Methode te verfijnen. Hij maakte apparaten door veren en handvaten aan de ziekenhuisbedden te bevestigen zodat de patiënten liggend oefeningen konden doen en zo sneller herstelden. Dit was de basis voor de toestellen die hij later ontwikkelde.

Bij het uitbreken van de Spaanse griep in 1918-1919, welke meer slachtoffers eiste dan de oorlog, bleven zijn leerlingen gezond. Vooral omdat de kampen het zwaarst werden getroffen door de slechte leefomstandigheden, verkreeg hij hierdoor grote faam.

Toen hij na de oorlog naar Duitsland terugkeerde ging de ontwikkeling van de machines en zijn Methode door om zijn patiënten nog effectiever te kunnen trainen. Hij trainde de Hamburgse militaire politie maar gaf ook privé trainingen.

Sportschool PLTS Amsterdam

Een goede sportschool/ instructeur is essentieel

Ik woon in Oud-Zuid Amsterdam en de sportscholen zijn er niet goedkoop, maar ik vindt het het zeker waard. Het is iets dat je voor jezelf doet. Je lijf is je dankbaar en het is een echt moment Me-time.

Als je zoiets gaat doen als Pilates en zeker als je het gaat doen bij een sportschool waar ze werken met speciale Pilates-apparaten, dan is het zaak dat de mensen die les geven goede gekwalificeerde professionals zijn.

Is dat niet zo, dan kan je makkelijk ernstig geblesseerd raken. En dat wil niemand.

Daarom heb ik voor een kundige sportschool gekozen en ook nog eens één op loop-afstand van waar ik woon. Een hippe sportclub: PLTS, High intensity reformer pilates & barre. Tijdens de Barre Workout doe je allerlei oefeningen aan de hand van een balletbar voor een spiegel. Denk aan combinaties met lunges, kick en side backs en push ups, maar ook de klassieke ballet technieken zoals een de plié, relevé of de tendu.
Erg leuk en effectief als je wil werken aan je lenigheid.

Sportschool PLTS Amsterdam

De Reformer Pilates Workout

De Reformer Pilates workout  lessen zijn – in tegenstelling tot ‘gewone’ pilates – beat driven en snel, maar minstens zo effectief. In vijftig minuten heb je een enorm effectieve workout achter de rug. En ga je een stukje flexibeler de deur uit. Deze lessen volg ik dus en I LOVE IT. Je hebt een heerlijk voldaan gevoel en na een maand of 2 ga je echt de resultaten al enigszins zien van de mooie lange spieren die je hiermee krijgt.

TIP: CLASSPASS abonnement

Met een abonnement bij Classpas kun je sporten, bij alle aangesloten sportclubs. Maar eventueel ook in het buitenland! Score! Zo heb ik mijn dubbele-abonnementen probleem in twee steden gelijk gecoverd. En sterker nog: met een Classpass-abo’tje kan ik fitness doen, boksen, yoga, bootcampen en nog veel meer. Met ClassPass in meer dan 50 steden, kun je ook onderweg blijven sporten Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Kies dan uit ruim 100 partnervideo’s online. Win-win-win zoals je ziet.

Sportschool PLTS Amsterdam